Een nieuwe naam voor de School voor gemeenschapsvorming en initiatief
Mailing van De Grondsteen
Verzonden op 1 september 2021
(Voorheen) de school voor gemeenschapsvorming en initiatief heeft een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe website! Neem een kijkje op http://www.degrondsteen.nl. Wil je een reactie geven op de website dan stellen we dat op prijs, want de website is nog in ontwikkeling, evenals het aanbod vanuit de school.
Waarom De Grondsteen? Als het gaat om het sociale, hebben wij een innerlijke toetssteen 'en die is eigenlijk heel hard'. Aldus Maria, een deelnemer aan één van onze scholingstrajecten. We nemen waar of iets klopt of niet, of we stellen ons op zijn minst vragen. Die innerlijke toetssteen is de Grondsteen voor moderne gemeenschapsvorming en voor het nemen van sociaal gezonde initiatieven. Het gaat om onze eigen innerlijke moraliteit van waaruit we samenwerken. In de volgende nieuwsbrieven meer over de achtergronden van deze naam waar nog heel veel meer over valt te zeggen.
In de subtitel hebben we het woord initiatief voorop gezet: een initiatiefnemer gaat immers altijd voorop, ook als het om gemeenschapsvorming gaat.
Bouwdagen De Grondsteen
Met dertien mensen werken we op een aantal bouwdagen aan de verdere ontwikkeling van de Grondsteen, de opleidingen, de gemeenschap, maar ook de samenwerkingsstructuur zoals die in de statuten op 29 september zal worden vastgelegd.
Op de eerste bouwdag introduceerde Ingrid Busink de Grondsteen en maakten we uitgebreid kennis met elkaar, vanuit het thema 'sociaal priesterschap' dat iedereen sterk bleek aan te spreken. Reacties aan het einde van de dag waren onder andere: 'Ik voel me herboren, neem enthousiasme en inspiratie mee' 'Het sociaal priester zijn is nog meer gaan leven; en hoe we ons los moeten knippen van de managementmaatschappij'.
Op de tweede bouwdag spraken we verder, gaf Jan Saal ons inzicht voor het begrijpen van de drempels die we met onze sociale initiatieven in de praktijk tegenkomen en werkten we samen om het initiatief van één van ons verder in beeld te laten komen (met de zo beproefde vier categorieën van weerklank).
Binnenkort zien we elkaar weer op de derde bouwdag, waarop we onze samenwerking verder concreet gaan vormgeven, onder andere in een ontwikkelkring gedragen besluitvorming en een ontwikkelkring sociale biografiekunde, en statuten.
Heb je een scholingstraject gedragen besluitvorming gedaan of een practicum/ontwikkellab gevolgd en wil je ook bijdragen? Laat het ons weten en dan onderzoeken we de mogelijkheden!
ONZE ACTIVITEITEN DIT NAJAAR. DOE JE MEE?
Oriëntatie-avond (scholing) Gedragen Besluitvorming
Dinsdag 14 september 20.00 uur
De techniek van de gedragen besluitvorming biedt een oplossing om tot daad-werkelijk gedragen besluiten in een gemeenschap of organisatie te komen. Het is steeds weer verrassend hoeveel creativiteit en verbinding ontstaat bij de vormgeving van het gedragen besluitvormingsproces.
Benieuwd hoe het werkt? Kom naar onze oriëntatieavond over gedragen besluitvorming, met het volgende programma:
Hoe doe je dat, zorgen voor gedragen besluitvorming? Ingrid Busink schetst het beeld van het besluitvormingsproces. Ze geeft voorbeelden van de toepassing ervan in woonprojecten en op scholenen reikt praktische instrumenten aan. Daarna is er gelegenheid tot uitwisseling en gesprek
Zelf aan de slag? Er zijn verschillende mogelijkheden om ermee te (leren) werken. Het scholingstraject is op de volgende data:
Dinsdagen: 28 september, 12 oktober, 2 en 16 november van 10.00 - 17.00 uur.
Aanmelden voor de oriëntatieavond graag via
Locatie:
Woongemeenschap Eikpunt
Duitslandstraat 4, Lent
06 4442 6950
Oriëntatieavond Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs
Woensdag 22 september 22.00 uur
Voor leraren die vanuit hun roeping het onderwijs van de toekomst willen vormgeven
Hoe zou het eruit zien als jij het onderwijs zou inrichten vanuit jouw eigen innerlijke roeping? Hoe werkt dat uit in jouw lessen, jouw klas, jouw vak? Hoe zou jij je eigen school dan ontwerpen?
In het Ontwikkellab van de Ondernemende School ga je met deze vragen aan het werk. Vanuit de ontmoeting met anderen, je eigen onderwijservaringen en onderwijsdenkbeelden door-denken, door-voelen en door-werken. Je krijgt daarbij begeleiding en inhoudelijke verdieping aangeboden van de Grondsteen, School voor Gemeenschapsvorming en Initiatief i.s.m. de Ondernemende School.
Het Ontwikkellab vindt plaats op de volgende zaterdagen van 10.00 uur - 17.00 uur
2, 16 en 30 oktober; 13 en 27 november.
Groepsruimte van Live-to-be
Ubuntulaan 31, Almere
06 4442 6950
Aanmelden via
Spreekuur (online) gemeenschapsvorming
Maandagavond 20 september
Loop je rond met een samenwerkingsvraagstuk? Wil je aan gemeenschapsvorming werken maar weet je niet waar te beginnen? Heb je vragen over besluitvormingsprocessen? Met welke vraag dan ook die te maken heeft met gemeenschapsvorming en initiatief nemen, ben je welkom bij het spreekuur van de Grondsteen, School voor gemeenschapsvorming en initiatief.
De Grondsteen houdt elke maand een online spreekuur, van 20.00 uur - 21.00 uur. Als je je aanmeldt, ontvang je een uitnodiging met een link naar de meeting. Data van deze spreekuren zijn:
Maandagen: 20 september, 25 oktober, 22 november, 20 december
Aanmelden via
Introductie gedragen besluitvorming (zoomsessie)
Donderdagavond 2 september
Zie: https://www.cooplink.nl/agenda/kennismaken-met-gedragen-besluitvorming
Het fundament ligt er!
Op deze hoek langs de ingang naar de binnentuin van het Ubuntuplein, komt de Grondsteen, school voor initiatief en gemeenschapsvorming. De kerktoren van Zutphen zie je op de achtergrond.