menu

Genezende werking van gedragen besluitvorming

Vandaag heb ik met de besluitvormingsgroep van woongemeenschap Ubuntuplein http://www.ubuntuplein.nl onze reeks bijeenkomsten afgesloten. Na een zorgvuldig proces is er nu een definitief besluit geformuleerd, met draagvlak van de gemeenschap. Terugkijkend geniet ik van het bijzondere proces dat de groep heeft vorm gegeven met de gemeenschap van 110 huishoudens! En dat over een niet gering vraagstuk, namelijk: Hoe willen wij ons op het Ubuntuplein organiseren?

Dit is de grootste groep die ik ooit bij een besluitvormingsproces begeleid en geadviseerd heb. De besluitgroep heeft het fantastisch gedaan en is echt in staat geweest door verschillende bijeenkomsten heen de gemeenschap mee te nemen in de gesprekken die over het vraagstuk werden gevoerd. Maar ook innerlijk, zoals één van de leden van de besluitgroep zei: ‘Waarom vind ik het soms toch zo zwaar? Ik heb gevoelsmatig echt steeds de hele gemeenschap meegenomen, daarom.’

Naast een bestuurskring, Ubuntuwerkgroepen, gewone werkgroepen, een financiële groep en meer wordt ook een Ubuntu-werkgroep Gedragen besluitvorming in het leven geroepen. ‘Deze werkgroep kan andere werkgroepen ondersteunen bij ‘hoe het proces van besluitvorming het beste kan plaats vinden’. Het verankeren van de ‘gedragen besluitvorming’ in onze overlegcultuur is namelijk van essentieel belang’.

Daarnaast krijgt het bestuur een rol voor het instellen van besluitgroepen bij grotere vraagstukken en het bespreken van besluitbevoegdheden: ‘Het is aan het bestuur / ledenvergadering om de meest uitgebreide vorm van gedragen besluitvorming in het leven te roepen, namelijk een besluitvormingsgroep. Daarnaast organiseert het bestuur één keer per jaar een gesprek over hoe besluitbevoegdheden worden afgesproken.''

Nog niet eerder is in een woonproject zo uitgebreid beschreven HOE men met gedragen besluitvorming wil werken en wie daarbij welke rol krijgt! Terwijl bij de start van dit proces er nog erg veel vragen en commentaar waren over gedragen besluitvorming binnen de gemeenschap, wordt het nu, door de ervaring heen, zelf ook echt gedragen (wat natuurlijk noodzakelijk is!). Eén van de bewoners over het nu definitieve besluit: ‘Ik heb er echt vertrouwen in’ .

We constateerden dat het hele besluitvormingsproces opbouwend en gemeenschapvormend was. In elke fase werd daarin een stap gezet. De beeldvormingsbijeenkomsten waren vrolijke bijeenkomsten, waarin mensen ook hun idealen konden verwoorden en konden ervaren: we kunnen echt meepraten. In die bijeenkomsten klonken ook geluiden om zonder bestuur te gaan werken. Bij de alternatieven waren er twee opties beschreven waarin er geen bestuur was, toch heeft niemand daarvoor gekozen. ‘De angel was eruit’. Het besluitvormingsproces heeft genezend gewerkt. Sceptische gevoelens zijn omgevormd tot vertrouwen en verbinding.

In de terugblik vandaag kreeg ik, behalve een prachtige bos pioenrozen, ook een mooi compliment van één van de deelnemers van de besluitgroep: ‘Ik heb jouw bijdrage als meer dan adviseurschap ervaren. Het was echt een heel leerproces over gedragen besluitvorming. Alle handreikingen die je hebt geschreven heb ik bewaard voor de volgende keer.’

Dat heb ik ook gedaan, en ik hoop ze komend jaar in een boek over gedragen besluitvorming uit te kunnen geven!

Meer over gedragen besluitvorming vind je op/www.degrondsteen.nl/gezamenlijk-gedragen-besluitvorming-114.html

Over begeleiding en advies /begeleiding-en-advies-15.html

Zutphen, 30 mei 2024

Ingrid Busink

adviseur gemeenschapsvorming
gemeenschapscoach

© De Grondsteen 2024

Grondsteen nieuws

De dag van de levensloop 8 juni j.l.

was bijzonder verbindend en inspirerend voor alle deelnemers. We waren met 11 mannen en 11 vrouwen bij elkaar en voortdurend in gesprek....., ook zingend!

Was je er niet bij? Volgend jaar juni organiseren we de tweede Dag van de Levensloop! Houd de agenda in de gaten voor de datum.

Opleiding procesbegeleider Ontwikkellabs Levensvragen

Vijf deelnemers hebben in februari met succes de opleiding voor procesbegeleider afgerond. Vanuit hun nieuwe professie gaan zij een bijdrage leveren aan de School voor Gemeenschapsvorming en/of in een eigen onderneming aan het werk met het begeleiden van mensen met levensvragen in Ontwikkellabs en van gemeenschapsvorming.

Start volgende opleiding: september 2025. Instapmodule: september 2024 (of een ander Ontwikkellab). Data volgen binnenkort